Artikel
03 januari 2024

Primeur voor Vlaanderen: waarschuwingssysteem voor spookrijders op snelwegen

Afbeelding
persmappen

Vlaanderen leidt de weg naar verhoogde verkeersveiligheid met waarschuwingssysteem voor spookrijders

Op 12 december 2023 maakte de pers kennis met een nieuwe innovatieve verkeersoplossing die in het kader van het Mobilidata-programma ontwikkeld is en waarmee spookrijders en omringende weggebruikers sneller gedetecteerd, gewaarschuwd en geadviseerd kunnen worden.

Elk jaar telt de Federale Politie gemiddeld 350 tot 400 spookrijders op onze autosnelwegen. En omdat ongevallen met spookrijders vaak een ernstige afloop kennen, zette Mobilidata in op verkeeroplossingen die spookrijders beter en sneller kunnen detecteren en die bestuurders in de omgeving sneller en gerichter kunnen informeren.

Voor de realisatie van die verkeersoplossingen keek Mobilidata naar het Duitse technologiebedrijf Bosch. De nauwe samenwerking tussen de Vlaamse overheid, de onderzoekers van imec en bedrijven als Bosch en Be-Mobile leverde drie nieuwe verkeersoplossingen op:

  • De spookrijder zelf ontvangt binnen enkele seconden een waarschuwing dat hij of zij aan het spookrijden is en een aangepast rijadvies.
  • Bestuurders van andere voertuigen in de buurt ontvangen een waarschuwing dat ze mogelijk een spookrijder kunnen tegenkomen op hun route en een aangepast rijadvies.
  • Bestuurders van andere voertuigen die een spookrijder zien, kunnen daarvan een melding maken via de boordcomputer of apps die verbonden zijn met Mobilidata.
beginscherm video UC
Video Url

Als het systeem een spookrijder detecteert of als andere bestuurders melding maken van een spookrijder, wordt de waarschuwing bovendien niet enkel doorgestuurd naar andere bestuurders in de buurt, maar ook naar het Vlaams Verkeerscentrum, dat hiermee niet alleen een nieuw verkeersinformatiekanaal erbij krijgt, maar ook een manier om spookrijders sneller te detecteren. En daarmee is Vlaanderen de eerste overheid ter wereld die aangesloten is op een dergelijk detectie- en waarschuwingssysteem. Tijdens het persmoment op 12 december sprak Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters haar waardering uit over het Mobilidata-programma dat met innovatieve verkeersoplossingen zoals het nieuwe waarschuwings- en detectiesysteem de verkeersveiligheid verhoogt, iets wat ze als een absolute topprioriteit bestempelt.

Afbeelding
persmoment

De minister is dan ook bijzonder trots dat Vlaanderen de eerste overheid is die die digitale waarschuwingen over spookrijders integreert in haar verkeersinformatiekanalen. Technologie is een bondgenoot in de verwezenlijking van het Vision Zero-beleid van de Vlaamse overheid om het aantal verkeersdoden en zwaargewonden tegen 2050 terug te dringen tot nul.

Dat er een rol is weggelegd voor technologie, ziet ook Jan Adriaenssens van imec. Om ongevallen met spookrijders te voorkomen is een snelle en gerichte uitwisseling van informatie van levensbelang, en voor die informatie-uitwisseling zal er in de toekomst alleen maar steeds meer gekeken worden naar digitale technologieën, die sneller, gerichter en effectiever zijn in het verzamelen en verspreiden van informatie.

En die snelheid is ook volgens Christian Jeschke van de Duitse firma Bosch van cruciaal belang. Om de écht gevaarlijke situaties te vermijden wil je spookrijders namelijk al waarschuwen op de op- en afritten, nog voordat ze daadwerkelijk een autosnelweg zijn opgereden. Daarom werkte Bosch acht jaar lang aan een systeem dat spookrijders en omringende weggebruikers al slechts binnen enkele seconden kan detecteren en waarschuwen. Het enige puzzelstukje dat tot nu toe nog ontbrak, was de medewerking van een wegbeheerder, maar dankzij de goede samenwerking tussen Bosch en Mobilidata is dat laatste stukje nu ook gelegd. En dat kan levens redden; mensen die geen gebruik maken van navigatie-apps of geen auto hebben met de juiste ingebouwde technologie, kunnen door de samenwerking met het Vlaams Verkeerscentrum nu toch zeer snel op de hoogte worden gebracht van de aanwezigheid van een spookrijder.

spookrijders
Video Url
Afbeelding
hero image
©