Artikel
10 oktober 2023

Beter geïnformeerd op de snelweg

Is er net een ongeval gebeurd op mijn weg? Wordt er misschien gewerkt? En waar begint de file? Als je regelmatig de snelweg op moet, weet je hoe belangrijk het is om goed op de hoogte te zijn van wat er daar allemaal gaande is. 

Afbeelding
terugblik

Wie geregeld de snelweg op moet, weet hoe belangrijk het is om goed op de hoogte te zijn van wat er zich onderweg afspeelt. Mobilidata wil daarbij helpen met een service die zowel de verkeersveiligheid als het comfort van bestuurders verbetert.

 

Technologie op maat van de weggebruiker

De Vlaamse overheid als digitale wegbeheerder produceert en verspreidt de klok rond verkeersinformatie. Die is onder meer te vinden op de website van het Vlaams Verkeerscentrum. Een eigen overheidsapp met verkeersinfo is er niet. In de plaats daarvan maakt de overheid het mogelijk om via Mobilidata een massa verkeersinformatie te integreren in bestaande mobiliteitsapps. Die verbinding gebeurt via het Mobilidata-platform: de apps kunnen daarop inpluggen om relevante verkeersinfo af te nemen.

Afbeelding
Snelweg Vlaanderen

Op maat van de weggebruiker

Mobilidata is in volle ontwikkeling, maar wie er nu al gebruik van maakt, is verzekerd van een hele reeks meldingen en waarschuwingen over potentieel gevaarlijke situaties verder op zijn route: een ongeval, personen en dieren op de rijweg, ladingverlies, wegwerkzaamheden, slipgevaar op de weg, de staart van een file en snelheidswaarschuwingen.

De lijst met meldingen zal nog worden aangevuld met onder meer waarschuwingen voor strooiwagens op jouw route, voertuigen die in het kader van wegwerkzaamheden trager rijden dan het andere verkeer en spookrijders in jouw buurt.

 

Balans tussen relevante en overbodige verkeersinfo

De grootste uitdaging voor Mobilidata is ervoor te zorgen dat meldingen op het juiste moment naar de juiste weggebruikers gaan. Want de vernieuwing zit in het maatwerk. Een waarschuwing voor een spookrijder op de E313 in Herentals is niet relevant voor wie op de E17 in Kortrijk rijdt. Mobilidata wil met een gepersonaliseerde aanpak voor meer veiligheid en rijcomfort zorgen.

 

Aan foute of onvolledige meldingen heeft de weggebruiker uiteraard ook niets. Mobilidata veronderstelt kwaliteitsvolle en betrouwbare data. Tal van diensten zetten zich in om de verkeersdata tot een hoger niveau te tillen zodat alle weggebruikers meer betrouwbare en correctie informatie via hun navigatie-apps kunnen krijgen.

Afbeelding
Melding in app dienstvoertuig

Meer weten?

  • Wil jij meer info over alle verkeersoplossingen van Mobilidata, bekijk dan zeker deze video
  • Wil jij weten wie de partners zijn van Mobilidata, surf dan zeker naar deze pagina
  • Wil jij op de hoogte blijven van Mobilidata, schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief
  • Wil jij contact met onze experten als bedrijf of (lokale) overheid, contacteer ons dan via mobilidata@imec.be
Afbeelding
hero image
©